Saunagus

Saunagus

Oplev saunagus i Frederiksberg Svømmehals kurbad hvor vi hver dag åbner saunadøren til prisvindende saunagus.

Saunaen stammer fra Finland og er dybt indlejret i finsk kultur. Her anvendes saunaen som et middel til at gøre kroppen mere modstandsdygtig - også kendt som "hærdning". Saunagus har sin oprindelse fra det tyske spa - her kaldet Aufguss. Tyskerne har tilføjet en gusmester til de finske saunatraditioner og udviklet flere former for saunagus, som er en oplevelse for alle sanser. Saunagus er en dejlig oplevelse, som dyrkes mere og mere i Europa, og ikke mindst herhjemme i Danmark.

Saunaen og dens gode effekter for krop og sind

En sauna er et lille rum eller hus specielt designet til at indeholde et varmt og tørt miljø. Temperaturen i en sauna er typisk mellem 70 og 100° C, og opvarmes af en ovn hvorpå der er placeret saunasten. Varmen gør det muligt at slappe helt af, og sætter gang i svedproduktionen. 

Dét at svede kraftigt kan fjerne affaldsstoffer fra kroppen og sætte gang i produktionen af hvide blodlegemer, som styrker immunforsvaret. Det menes også, at hyppige saunabesøg kan være med til at sænke blodtrykket.

Saunaens høje varmetemperaturer udfordrer hjernen, og derfor er det vigtigt at slappe af i krop og sind, for at kunne holde varmen ud.

Et besøg i saunaen har altså mange gode effekter, så det er ikke helt uden grund, at finnerne er så glade for deres sauna.

Saunagus i Frederiksberg Svømmehal

Frederiksberg Svømmehal var en af de første badeanlæg der tog saunagusen til Danmark i starten af 00'erne. Hver dag laver vi op til 10 saunagus i vores kurbad, hvor vores gusmestre svinger håndklædet hver time. Så der er gode muligheder for at opleve saunagus hos os.

Vi er stolte af at være rugekasse for nogle af landets dygtigste gusmestre, som har vundet flere topplaceringer ved det årlige Danmarksmesterskab i saunagus. Ved verdensmesterskaberne, er det blevet til to andenpladser. 

Inden for saunagus disciplinen findes flere former for saunagus – nedenfor kan du læse om, hvilke typer saunagus, du kan opleve i Frederiksberg Svømmehal. 

Typer af saunagus

Klassisk saunagus
Den klassiske saunagus er en slags aromaterapi og udgør grundstenen inden for alle former for saunagus. 

Indledningsvis vil gusmesteren fortælle om, hvilke olier der er valgt til den enkelte gussession og forklare, hvilke gavnlige effekter, som de valgte olier har på både krop, sjæl og sind. Gusmesteren kommer vand, is og æteriske olier på saunastenene, så luftfugtigheden og varmen gradvist stiger. Dufte og varme fordeles i hele saunaen, når gusmesteren svinger sit håndklæde ved brug af forskellige former for sving. Til en klassisk saunagus, er det muligt at fokusere på afspænding og vejrtrækning, og koncentrere sig om at modtage varmen og indånde duftene gennem næsen. 

En klassisk gus varer typisk 10-12 minutter.

I Frederiksberg Svømmehal kan du opleve den klassiske saunagus i vores Kurbad i offentlig åbningstid.


Klassisk-moderne saunagus
Den klassisk-moderne saunagus indbyder deltagerne til at åbne både øjne og ører. Som i den klassiske saunagus har du fokus på varmen og duftene, men du kan også nyde synet af en gusmester, der kombinerer sine håndklædesving til en koreografi, der er tilpasset musik. 

En klassisk-moderne saunagus varer typisk mellem 10-15 minutter.

I Frederiksberg Svømmehal kan du opleve den klassisk-moderne saunagus i vores Kurbad i offentlig åbningstid.

Showgus
Showgus fusionerer den klassisk-moderne saunagus med teater, hvor gusmesteren - eller flere gusmestre på samme tid - udfører en fortælling i saunaen. Fortællingen kan indeholde alt det, du også kender fra en tur i teatret; lys, kostumer, rekvisitter, replikker og musik. Showgus berører endnu flere sanser - så forbered dig på en oplevelse - som kan få dig til at både grine og græde!

En showgus varer typisk 15 minutter.

I Frederiksberg Svømmehal kan du opleve showgus, når vi sammen med Nordic Health & Living laver ShowGus events ca. en gang om måneden. 

Tips til en god oplevelse med saunagus

Hvis det er første gang, du skal nyde vores saunagus – eller du ikke er vant til varme – anbefaler vores gusmestre, at du sidder på de nederste bænke i saunaen. Jo højere oppe du sidder, jo varmere er der.

Under og efter en saunagus forlader op til 1,5 liter væske din krop. Det er meget vigtigt, at du både før, under og efter er opmærksom på at spise og drikke regelmæssigt, så energidepoterne er fyldt op.

Du kan ikke bestille plads til saunagus i vores offentlige åbningstid. Vil du sidde på nogle af de nederste bænke, anbefaler vi at du kommer hen til saunaen i god tid, før saunagusen går i gang.

Vi værner om en god saunakultur

  • Renlighed & hygiejne: Vask dig inden og efter du går i sauna.
  • Hensyn: Sid altid på et håndklæde, der dækker kroppens berøring med saunabænken.
  • Sikkerhed: Lyt til og respekter din egen krops grænser. Føler du ubehag, kan du altid forlade saunaen
  • Vær stille under en saunagus, og giv plads til sanserne.
  • Badesko skal stilles udenfor saunaen, da de kan indeholde kemi, som frigives i varmen.
  • Lad gusmesteren om sit arbejde: Det er ikke tilladt selv at hælde vand på saunastenene.
  • Der må ikke spærres pladser til saunagus eller hænge håndklæder til tørre i vores saunaer.

Til gravide og personer med helbredsproblematikker

Er du i tvivl om saunagus kan være skadeligt for dig og dit helbred, anbefaler vi du spørger din egen læge til råds.