Om osKunst

Kunst

Frederiksberg Svømmehal er også et lille kunstmuseum. På væggene hænger nemlig et af hovedværkerne i dansk monumentalkunst: Vilhelm Lundstrøms 5 store mosaikker, som blev udført fra 1932 til 1938 – skænket af Ny Carlsbergfondet.

Og du finder ikke lignende værker fra den anerkendte kunstners hånd andre steder: Vi er så heldige at have Lundstrøms eneste udsmykningsopgave hængende.

Her på siden får du mere at vide om mosaikkerne – bl.a. hvordan de har en forbindelse til både H.C. Andersen og især PH-lampen. Og så får du lidt at vide om 3 skulpturer fra 1930'erne, du også kan møde her i huset – og vi fortæller lidt om den plakatkunst, der blev lavet til Frederiksberg Svømmehal i samme årti. En stemningsfuld koncert kan du også komme med til. For en stor dansk sangskriver slog akkorder an ved bassinkanten i 2009, og det blev fanget på video.

Kig efter de små guides i teksten. De fortæller dig, hvor du kan finde de enkelte kunstværker i bygningen.

Mosaikkerne: et hovedværk i dansk monumentalkunst

Langt over 300.000 bitte små stifter udgør tilsammen de 5 store mosaikker, der forestiller afslappede og livsnydende badegæster – alle helt uden tøj på (det vender vi tilbage til om et øjeblik). De fire store mosaikker ved hjørnerne for hver ende af svømmebassinet forestiller besøgende i en svømmehal, og på mosaikken i Familiehallen er de badende på stranden.

Badegæsterne gør indtryk bl.a. på grund af størrelsen: Kroppene er omkring 3 meter høje, og netop den store skala er med til at definere mosaikkerne som monumentalkunst. Monumental betyder ”imponerende pga. sin store størrelse eller virkning – især om bygning eller kunstværk”. Kunstformen ser man for det meste i det offentlige rum som f.eks. vægmalerier, mindesmærker og udsmykninger af bygninger. Mosaikkerne i Frederiksberg Svømmehal et af monumentalkunstens hovedværker, og vi er virkelig stolte af at have dem hængende.   

----- 
Guide: Kom helt tæt på mosaikkerne. Du kan bogstavelig talt komme helt tæt på mosaikkerne (også selvom du ikke har købt billet til svømmehallen). Når du kommer ind i svømmehallens forhal, skal du blot dreje til venstre og gå op på 2. sal. Ved enden af trappen skal du gå til venstre og ind ad døren til balkonen – så står du lige ved siden af den ene mosaik. Helt tæt på. Og 3 af de andre mosaikker kan du også se fra balkonen. Læg mærke til, hvordan de glimter så fint i belysningen.
-----

Her har kejseren ingen nye klæder (de nøgne badegæster på mosaikkerne)

”Men han har jo ikke noget på”. Sådan siger det lille barn i H.C. Andersens eventyr Kejserens nye klæder. De samme ord kan man af og til høre i Frederiksberg Svømmehal: For badegæsterne på Lundstrøms mosaikker er netop helt og aldeles nøgne.

At figurerne er nøgne var en vigtig pointe for Lundstrøm, og i det hele taget er det et karakteristisk træk ved kunsten i hans samtid. Kunstnerne er inspireret af vitalismen, som dyrker det sunde og naturlige. De er fortalere for en sund sjæl i et sund legeme, og de hylder den livgivende natur og den nøgne menneskekrop: atleten, den frodige kvinde og det frit legende barn. Alle er de repræsenteret på mosaikkerne. Se bare, hvordan mændenes kroppe er trænede, og kvinderne har sunde former. På mosaikken i Familiehallen finder du barnet i fri leg på stranden.

Også på de reklameplakater, der blev lavet til svømmehallen i 30'erne er tidens temaer tydelige: Børn i fri leg og den livgivende natur i form af det yndede motiv, hvor kvinden står med et barn

Ikke hvem som helst: Lundstrøm stod fadder til PH-lampen

PH-lampen kender vi i dag som klassisk dansk design. Den er kendt verden over og er tegnet af arkitekt og debattør Poul Henningsen, som hentede inspiration til den ikoniske lampe hos bl.a. Lundstrøm – faktisk kom inspirationen fra den enkle stil, som bl.a. mosaikkerne i svømmehallen er lavet i.

Forud for mosaikkerne malede Lundstrøm nemlig en lang række klassisk og puristisk inspirerede malerier, der forestillede kvindelige modeller mod en blå baggrund og en række andre værker med opstillinger af kander og frugter. Enkelheden kendetegner begge motivgrupper, hvor Lundstrøm stræber efter en fuldendt kompositorisk harmoni – en nyfortolkning af de enkle klassiske former. Og det er disse malerier, der inspirerede de danske designere. Malerierne med de kvindelige modeller ligner til forveksling kvinderne på mosaikkerne i svømmehallen.

I samtiden kom malerierne til at stå som ikoner for den rigtige smag – og i dag inkarnerer de vor tids billede på den gode smag. Udover PH er bl.a. også møbelarkitekten Finn Juhl inspireret af Lundstrøm, og det har en Lundstrøm-udstilling under titlen Vilhelm Lundstrøm og den gode smag på kunstmuseerne Brandts og Kunsten i 2017/2018 for nylig sat fokus på. På udstillingen kunne man opleve en række af Lundstrøms vigtigste malerier side om side med en række af de danske designklassikere.

Se en kort video på 30 sek., der viser Lundstrøm side om side med PH-lampen og Finn Juhls sofa Poeten. I videoen fortæller Georg Metz om sammenhængen mellem malerierne og designikonerne.

-----
Et par sjove facts om PH og Lundstrøm: PH var så vild med Vilhelm Lundstrøms arbejde, at han havde hans malerier hængende i sit hjem. De to blev så gode venner, at PH tegnede Lundstrøms hjem på Østerbro i København. Og da Lundstrøm skulle til Venedig for at vælge stifter til mosaikkerne i Frederiksberg Svømmehal var PH med i bilen – faktisk kørte de i PH’s bil, der hed ”Prutsofie” på grund hakkelydene fra motoren.
-----

Anden kunst i svømmehallen (og deres lighed med mosaikkerne)

Tre andre steder i svømmehallen finder du også kunst fra 1930’erne. Tre statuer er faste beboere i bygningen, og de har alle et tidstypisk fællestræk med mosaikkerne: To af dem er nøgne, og den tredje har blot badedragt på. På den måde er de et udtryk for årtiets tidsånd, der dyrkede det naturlige.

-----
Guide: Her kan du møde de tre statuer. Ved svømmebassinet kan du møde ”Lille svømmerske”, der sidder på en sten og kigger ud over vandspejlet. Bronzestatuen er lavet af billedhuggeren Ingeborg Plockross Irminger. I Familiehallen sidder ”Birte Marie”, som er en sandstensskulptur af billedhugger Peder Hald. Sidst men ikke mindst kan du i herrernes Luksusomklædning hilse på ”Drengen med fisken”, der står ved koldtvandsbassinet. Bronzefiguren er lavet af billedhugger Niels Tvede.
-----

Plakatkunst og koncert i svømmehallens dybe stille ro

Afslapning og sindsro. Badegæsterne på Lundstrøms mosaikker udstråler det, og de plakater, der blev skabt til Frederiksberg Svømmehal tilbage i 1930'erne, sætter fingeren på det: Udover at være et rum for motion og kropslig velvære, er de mange tusinder liter klukkende vand i bassinet også med til at skabe et rum, hvor sindet kan få ro og hverdagen kan glide i baggrunden. Se bare kunstmaler Søren Brunos stemningsfulde plakat med en svømmer i sindsro og tegner Hans Bendix' plakat med en afslappet kvinde under bruseren i svømmehallen. 

Se et større udvalg af den plakatkunst der blev skabt til svømmehallen i 30'erne og 40'erne. (Psst! Du kan købe dem i vores billetkontor).

At svømmehallens rammer indbyder til fordybelse kommer også til udtryk i musiker Nikolaj Nørlunds valg af netop Frederiksberg Svømmehal som rammen om en akustisk intimkoncert for et lille eksklusivt publikum tilbage i 2009. Nørlund tilhører ligaen af Danmarks bedste sangskrivere, og i en lang periode af sit liv var han fast gæst i svømmehallen. Så lad os runde af med to fine sange fra svømmehallens bassinkant, hvor også badegæsterne på Lundstrøms mosaikker lytter med - oplev videoen, hvor Nørlund giver koncert i svømmehallens dybe stille ro.